vegański smalec2

Vegański smalec z białej fasoli z jabłkiem


Hej hej Ludziska! 😀

Jak byłam jeszcze w jukej, to będąc gdzieś w gościach, jadłam pyszną kanapkę z vegańskim smalcem. Nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić sobie go w domu. Dziś przedstwaię Wam przepis na wersję bez skwarek 🙂

Zajadam się nim zawsze, jak tylko go zrobię 🙂 Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym ale też lubię go zjeść z żółtym serem 🙂

Co będziemy potrzebować do jego wykonania:

1 puszka fasoli białej

2 cebule

2 jabłka średniej wielkości

1 łyżka cukru

2 łyżki oleju

sól, pieprz, majeranek, sos sojowy(opcjonalnie)

 

Fasole odcedzamy na sitku i opłukujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy cebulka się zeszkli to wrzucamy jabłka i podsmażamy razem z cebulą. Musimy uważać aby jabłka z cebulą nam sie nie przypaliły, pamiętam jak kiedyś udało mi się to zrobić 😉 Fasolę wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy na jednolita masę. Dodajemy podsmażoną cebulę z jabłkiem, wrzucamy sól, pieprz, majeranek oraz 1 łyżkę sosu sojowego i wszystko mieszamy widelcem az wszystkie składniki się ze sobą połaczą. Wkładamy najlepiej na noc do lodówki a następnego dnia na śniadanko mamy pyszny smaluszek do kanapek! 🙂

vegański smalec

Cała filozofia wykonania tego cuda.

Życze Wam smacznego Kochani. Hej!

Eos


 

2 myśli nt. „Vegański smalec z białej fasoli z jabłkiem”

  1. Po pierwsze fajny pomysł na stronę, po drugie przepisy tak wtórne, że moglibyście się bardziej postarać, po trzecie wybaczcie, ale jak się za coś zabieracie to, weźcie się porządnie i chociaż poczytajcie, miód nie jest wegański….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *