surówka z pora irn

Szybka surówka z pora


Witajcie moi kochani,

dnia dzisiejszego podzielę się z Wami przepisem na surówkę z pora. Jadłam ją po raz pierwszy u mojej koleżanki. jest przepyszna i bardzo często gości u mnie na stole jako dodatek do obiadu ale nie tylko 😉

Wykonanie jest dość proste, jak zawsze to bywa z surówkami tego typu.

Może tego nie mówiłam ale jeszcze pare lat temu gotowanie było moim przekleństwem 😉 a dziś… dziś odpalam sobie świeczunię na czakrę korony i łączę się ze Żródełkiem i gotuję same pyszności 😀

Więc będziemy potrzebować:

1 duży por, konkretnie jego białą część

2 marchewki, ja zawsze wybieram te duże

2 jabłka

1 puszka kukurydzy

0.5 cytryny

2-3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego

2 łyżki majonezu

sól, pieprz, czarnuszka(opcjonalnie)

Por obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Solimy i ugniatamy aby por puścił swój sok. Spowoduje to, że por zmięknie i nie będzie gorzkawy w naszej surówce. Gdy por puści sok. odciskamy go i wylewamy.  Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach, tak samo postępujemy z jabłkiem.  Wszystko ląduje w głębokiej misce.  Została nam jeszcze kukurydza. Należy ją odcedzić i dorzucić do miski.

surówka z pora irn

Cytrynę wyciskamy i wlewamy do miski. Dodajemy pieprz, czarnuszkę, majonez i jogurt. Wszystko mieszamy, sprawdzamy czy jest odpowiednio przyprawiona i odstawiamy na 1 – 2 h do lodówki.

Cała filozofia zrobienia tej surówki 🙂 Jest na prawdę przepyszna i ciężko jej przepuścić 😉

Życzę Wam smacznego i udanych experymentów.

Eos



 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *