Przepis na pizze


Witam Was,

Tu krótki przepis na dobrą pizzę, taką jak z pizzerii 🙂

 

Przepis na pizzę: Ok 1 duża blacha

Ciasto:

2 szklanki mąki np. Luksusowa, wrocławska, poznańska, itp.

1 szklanka ciepłej wody (max 55 stopni celsjusza)

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka cukru (potrzebny do wyrośnięcia drożdży)

1 łyżeczka soli

3 dkg drożdży

Pasta:

1 koncentrat pomidorowy (puszka)

zioła prowansalskie

2 – 3 ząbki czosnku

2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

Salami, Ser żółty harwati, Ser mozzarella,  ser pleśniowy typu brie, lub jaki lubicie i używacie.

Tutaj się dowiesz więcej w temacie pizzy 🙂

Mąkę przesiej do miski, wrzuć cukier, wymieszaj. Sól dodasz po pierwszym wyrośnięciu ciasta. Dodaj oliwę, drożdże i połowę szklanki wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodaj odrobinę więcej wody. Doprowadź masę do takiego stanu aby nie kleiła się do rąk. Jeśli ciasto jest za suche dodaj wody, jeśli za mokre dodaj mąki. Ja robię w ten sposób, że dodatkową mąką ściągam nadmiar masy z dłoni i wtedy ciasto nie klei mi się już do rąk.

Przełóż całą masę na blat stołu lub na stolnicę i wyrabiaj ciasto, przynajmniej te 5 – 10 minut.

Tak wyrobione ciasto, przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 – 40 min. Moim takim ciepłym miejscem jest od zawsze piekarnik. Zawsze podgrzewam go wcześniej do temperatury ok 50 stopni, wyłączam i wkładam w niego miskę z ciastem do wyrośnięcia. Nie ma w nim przeciągów i jest cieplutko, czyli wszystko to co lubią drożdże.

Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski, rozpłaszcz i dodaj sól. Ponownie wyrabiaj ciasto aby sól się wymieszała. Blat posyp mąką połóż kulkę ciasta na mąkę, rozpłaszcz dłońmi i rozwałkuj ciasto na w miarę równy kwadrat bądź koło. Przełóż tak uformowane ciasto na blachę posypaną mąką. Posmaruj całe ciasto pastą. Rozłóż dodatki, ser.

Włóż do piekarnika nagrzanego na 250 stopni i piecz ok 5 – 6 minut, na drugim ruszcie od dołu. Ja jeszcze wstawiam na sam dół piekarnika, foremkę z wodą, aby utrzymać wilgotność powietrza w piekarniku i żeby pizza nie była za sucha tylko chrupiąca.

Smacznego, w razie pytań piszcie w komentarzach 🙂

EosCris


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *