pasta ze słonecznika irn

Pasta ze słonecznika z ziołami


Cześć Kochani,

zakochałam się w pastach do chleba ze słonecznika 🙂 Są poprostu super! Dziś przedstawię Wam pastę z ziołami.

Robi się ją bardzo łatwo, pod warunkiem, że mamy dobry blender ale po namoczeniu słonecznika to i blender o słabej mocy sobie poradzi 🙂

Do wykonania pasty potrzebne będzie :

1 szklanka słonecznika 

1 – 2 łyżki oliwy z oliwek albo winogron

garść świeżej pietruszki

garść świeżej bazyli

garść świeżego oregano

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, imbir suszony, kurkuma, 

Słonecznik wkładamy do wysokiego kubka, najlepiej takiego od blendera. Zalewamy przegotowaną wodą tak aby zakryty był cały słonecznik, ja leję centymetr ponad masę. Zostawiamy najlepiej na całą noc ale 2-4 godziny też dadzą radę aby zmiękczyć nasz słonecznik 🙂

pasta ze słonecznika irn

Po namoczeniu, jeśli słonecznik nie wchłonoł całej wody, to należy ją odlać. Dodajemy oliwę i blendujemy. Zioła siekamy (ja akurat nie posiekałam i żałowałam tego strasznie 😉 bo się męczyłam z frędzlami pietruszki 😛 )

pasta ze słonecznika irn z ziołami

i dodajemy do kubeczka, dorzucamy po szczypcie przypraw i wszystko blendujemy na jednolitą masę. Sprawdzamy smak i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do polepszenia smaku. Tadam! Gotowe! Możemy się zajadać! 😀

Czasem udaje mi się schłodzić w lodówce i dopiero jeść taką pastę ale najczęściej kończy się tak, że jem ryżowego wafla już odrazu! 😀

Życzę udanych eksperymentów i smacznego!

Eos

Ps. W stercie zdjęć zagineły mi zdjęcia z pastami 🙁 Wybaczcie, postaram się jak najszybciej je uzupełnić :*


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *