Korzyści z picia Hibiskusa.


 

filizanka-hibiskusa

Witaj,

Chcesz dowiedzieć się jakie są korzyści zdrowotne wynikające z picia regularnie herbaty z hibiskusa? Zapraszam Cię do przeczytania mojego nowego artykułu właśnie na ten temat.  Ja osobiście bardzo lubię tą roślinę od lat dziecięcych. Uwielbiam jej czerwony kolor i kwaśny smak ah ah…

Herbatę z Hibiskusa znamy również pod nazwą Ketmia czy „czerwone złoto”. Odmian tej rośliny trudno zliczyć na palcach jednej dłoni dlatego nie będę się zajmowała wyliczaniem jej odmian, tylko skupię się na opisaniu Wam cennych właściwości tejże rośliny.

Kwiat hibiskusa ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, a polisacharydy wzmacniają odporność organizmu. Działa on też kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia, wzmacnia wątrobę i usprawnia pracę nerek. Ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor. Hibiskus to wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. Przyspiesza on przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm. Przypisuje się mu działanie antybakteryjne i moczopędne, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie.

Herbata z hibiskusa ma rubinowy kolor i kwaśny smak. W związku z tym, znana jest również jako kwaśna herbata i ma smak podobny do żurawiny. Jest to roślina powszechnie dostępna na rynku całego świata. Herbaty do picia, mogą być spożywane na gorąco lub na zimno w zależności od preferencji.

hibiscus-kwiat-kuchnia-irn

Korzyści z picia hibiskusa

Ciśnienie krwi: Raport z AHA (American Heart Association), który ukazał się w listopadzie 2008 roku stwierdza, że spożywanie herbaty z hibiskusa obniża ciśnienie krwi u dorosłych u których badania wykazały nadciśnienie. Stwierdza również, że 1/3 dorosłych osób w Stanach Zjednoczonych cierpi z powodu wysokiego ciśnienia krwi, który jest nazywany również nadciśnieniem tętniczym. Badanie przeprowadzone przez Odigie IP sugeruje, że hibiskus ma właściwości działające przeciw nadciśnieniu tętniczemu oraz chroni przed ubytkami układu sercowo – naczyniowego.
Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, hibiskus może zmniejszyć ciśnienie krwi nawet o 10 punktów, według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Tufts w Bostonie. Aby wystąpiła szybka poprawa, należy spożywać trzy filiżanki dziennie przez kilka tygodni. Ponadto, hibiskus ma właściwości moczopędne, które zwiększają wydalanie moczu, jednocześnie obniżając ciśnienie krwi.

Obniżenie cholesterolu: Herbata z hibiskusa ma również imponujące właściwości przeciwutleniające. Pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL w organiźmie, tym samym przyczyniając się do ochrony przed chorobami serca oraz chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. Właściwości hipolipidemiczne i hipoglikemizujące hibiskusa, mogą być korzystne dla tych, którzy cierpią na zaburzenia poziomu cukru we krwi, takich jak cukrzyca. Badanie przeprowadzone na pacjentach z cukrzycą typu II sugerują, że spożywanie kwaśniej herbaty obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i cholesterolu o niskiej gęstości lipo-białko, które pomaga zarządzać tą nieprzewidywalną chorobą.

Ochrona wątroby: Badania naukowe sugerują, że właściwości przeciwutleniające hibiskusa mogą również pomóc w leczeniu chorób wątroby. Antyoksydanty pomagają chronić organizm przed chorobami, ponieważ neutralizują wolne rodniki obecne w tkankach i komórkach. Dlatego możemy śmiało powiedzieć, że picie herbaty z hibiskusa może zwiększyć żywotność przy zachowaniu dobrej kondycji zdrowotnej w wielu narządach.

Właściwości przeciwnowotworowe: Hibiskus zawiera kwas protokatechowy który ma właściwości antynowotworowe i przeciwutleniające. Badanie przeprowadzone przez Departament i Instytut Biochemii w Chung Shan na uczelni medyczno – stomatologicznej, w Taichung, Tajwan sugeruje, że hibiskus spowalnia wzrost komórek nowotworowych poprzez indukcję apoptozy, powszechnie znany jako „komórka śmierci”.

Właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne: Hibiscus jest bogaty w kwas askorbinowy, znany również jako witamina C. Jest niezbędnym składnikiem odżywczym wymaganym przez organizm, aby zwiększyć i stymulować aktywność układu odpornościowego. Herbata znana jest również z działania przeciwzapalnego i przeciwbakteryjnego. W związku z tym, zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia i grypy. Herbatę stosuje się również w leczeniu dolegliwości spowodowanych gorączka, ze względu na efekt chłodzenia.

Bóle menstruacyjne: Przyjmowanie herbaty w okresie menstruacyjnym u kobiet spowoduje zmniejszenie skurczy towarzyszących w tym okresie. Pomaga w przywracaniu równowagi hormonalnej, jak również, co może pomóc zmniejszyć inne objawy miesiączki jak wahania nastroju, depresja, i przejadanie się.

Właściwości antydepresyjne: Hibiskus zawiera witaminy i minerały, takie jak flawonoidy, które mają właściwości antydepresyjne. Konsumpcja hibiskusa może pomóc uspokoić układ nerwowy i może zmniejszyć lęk i depresję, tworząc miłą sensację w ciele i umyśle.

Pomoc w Trawieniu: Wiele osób pije herbatę z hibiskusa, aby poprawić trawienie. Zwiększa to zarówno oddawanie moczu i poprawia pracę jelit. Ponieważ ma właściwości moczopędne, jest również stosowany w leczeniu zaparć, które pomaga schudnąć i poprawić stan zdrowia Twojego układu pokarmowego i uniknąć raka jelita grubego.

Zaspokaja pragnienie: Herbata z Hibiskusa jest także stosowane, jako napój dla sportowców, aby zaspokoić pragnienie. Można ją przyjmować w formie mrożonej herbaty w upalne dni. Nie stosuj jej jednak gdy masz problemy z utrzymaniem ciepła swojego ciała, bo herbata ma działanie wychładzające organizm od wewnątrz.

Odchudzanie: Hibiskus jest również korzystny przy walce z nadwagą. Jeśli spożywasz dużo żywności, która jest bogata w węglowodany, to znaczy, żywność która zawiera cukier i skrobię, jest duże prawdopodobieństwo, że przybierzesz na wadze. Jednak badania naukowe sugerują, że ekstrakt z hibiskusa obniża wchłanianie się skrobi i glukozy i może pomóc w utracie wagi. Hibiskus hamuje wytwarzanie amylazy, co ułatwia wchłanianie węglowodanów i skrobi, tak więc picie herbaty z hibiskusa, zapobiega występowaniu absorpcji. Dlatego roślina ta znajduje się w wielu produktach odchudzających.

Doskonały smak: smak herbaty z Hibiskusa ma smak, który jest bardzo podobny do soku żurawinowego. Ci co nie lubią kwaśnego smaku mogą dodać cukier lub miód aby poprawić jej smak. Ponadto, można spróbować dodać przyprawy, takie jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i imbir w zależności od preferencji smakowych.

hibiscus_sabdariffa-kwiat-kuchania-irn

Herbata z Hibiskusa – Skutki uboczne

Chociaż picie herbaty z hibiskusa działa wzmacniająco  na zdrowie i wspomaga odchudzanie, to musisz być również świadomy tego, że ma także możliwe skutki uboczne.

Ciśnienie krwi: Korzyści zdrowotne herbaty Ketmia obejmują obniżanie ciśnienia krwi (właściwość przeciw nadciśnieniu). Dlatego nie jest zalecana dla osób, które już mają niskie ciśnienie krwi, stan zwany niedociśnieniem. Może to powodować omdlenia, zawroty głowy, a nawet może doprowadzić do uszkodzenia serca lub mózgu. Jeśli więc jesteś osobą, która ma niedociśnienie, skonsultuj się z lekarzem zanim zaczniesz pić tę herbatę.

Ciąża i płodność: Hibiskus nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, gdyż może on pobudzać menstruację lub przepływ krwi w macicy lub miednicy. Dla osób poddawanych zabiegom hormonalnym, biorące pigułki antykoncepcyjne, zaleca się, aby skonsultować się ze specjalistą.

Efekt halucynacji: Niektórzy ludzie mogą czuć się jak pod wpływem alkoholu lub doświadczać halucynacji podczas picia herbaty z hibiskusa. Dlatego należy być nieco ostrożnym. Obserwuj swoje ciało jak się zachowuje podczas picia tego płynu. Nie poleca się jej kierowcom, gdyż może stępić ich sprawność psychoruchową podczas prowadzenia pojazdu.
Pamiętajmy jednak, że mówimy o dawkach większych niż przysłowiowa filiżanka herbaty raz na jakiś czas.

Alergia: U niektórych ludzi mogą występować reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, czerwone oczy, zapchane zatoki, katar sienny.

To by było na tyle w temacie Hibiskusa. Pijcie, delektujcie się jej cudownym smakiem i kolorem, a zarazem bądźcie uważni i obserwujcie  😉
Niech Wam służy!

Życzę Wam Kochani smacznego i do poczytania. Hej!

Eoscris

 

Żródło: Internet


 

Jak jeść smacznie i być zdrowym.