kruszonka-kuchnia-irn

Jak zrobić dobrą kruszonkę?


Hejka,

Jak zrobić dobrą kruchą kruszonkę, o maślanym smaku? Już pędzę, aby Wam odpowiedzieć na to pytanie, podając krótki przepis na nią. Można używać jej do ciast drożdżowych, na proszku do  pieczenia, jak i całkowicie osobno, czego przykładem jest o to ciacho. Które pochłonęłam gorące 😉

No ale dobra, do rzeczy moi mili.

Potrzebne składniki:

1.5 szklanki mąki krupczatki

0.5 szklanki mąki zwykłej pszennej

3/4 szklanki cukru

3/4 kostki masła (jak ktoś nie lubi maślanego smaku, może użyć innego tłuszczu np. smalcu)

1 olejek cytrynowy (który po prostu wymiata! )

0.5 płaskiej łyżeczki soli

Gdy już mamy wszystko skompletowane, to zabieramy się do pracki.

Mąkę standardowo przesiewamy przez sitko aby się natleniło. Wbijamy jajo, wlewamy olejek, wsypujemy cukier i sól. Mieszamy aby wszystko nam się ze sobą połączyło. Będzie oczywiście się wszystko kruszyć ale musicie dobrze połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gdy już to nastąpi, to już wiecie, że macie zrobioną kruszonkę do ciasta 😀

W Anglii, jak byłam to tam było to bardzo popularne z różnymi owocami. Dlatego można ją śmiało jeść z czym ma się tylko ochotę i nie koniecznie trzeba robić do niej jakieś ciasto drożdżowe itp.

Dziękuję za uwagę!

Trzymajcie się! Hej!

EosCris

Jedna myśl nt. „Jak zrobić dobrą kruszonkę?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *