Jak ugotować wspaniały ryż?

Heja 😀

Dziś przedstawię Wam, jak ugotować przepyszny ryż.

SONY DSC

Tego przepisu szukałam całe życie, gdyż uwielbiałam ryż mojej babci ale nie miałam pojęcia, jak Ona go gotowała. Babci już nie ma od ładnych paru lat,  a ja przez te lata jadłam go nie mogąc natrafić na „ten” specyficzny „babciny” smak. Aż tu pewnego dnia… dzwoni do mnie koleżanka zapraszając mnie na obiadek 😀 i pyta co wolę, ryż czy młode ziemniaki? więc odpowiadam, że w sumie ja jem wszystko, jak mi dają 😉 ale za młodymi ziemniakami to ja nie przepadam 😛 i może być ryż. Więc tak zostało. Byłam u niej wcześniej i od razu podejrzałam, jak koleżanka gotuje ryż. Zdziwiło mnie, że Koleżanka nie wyciągnęła ryżu w „woreczkach”, tak jak ja to przez lata robiłam szukając smaku mojej babci hehe ( Koleżanka poprostu kupuje ryż pakowany na kilogramy i już!) Patrze co robi i opowiada mi, że Ona nie lubi ryżu z woreczków gdyż nie ugotuje sobie go tak jak lubi ( i jeszcze tego nie wiedziałam ale ja WŁAŚNIE tego smaku szukałam pół zycia!!! ). Po skończonym gotowaniu dała mi posmakować no i normalnie kurka rurka… mnie zatkało! To był ten smak! Poszukiwany od lat! Mordeczka mi się ucieszyła… Obiad był wspaniały… Jak zawsze u mojej koleżanki :* . Szybko pobiegłam do domu aby móc ten przepis i Wam pokazać 😀 . Mam pozwolenie  na przekazanie go dalej 🙂

Aczkolwiek muszę Was ostrzec ten ryż do dietetycznych zaliczyć nie mogę 😉 (chyba, że zjemy go mało 😉 )

Co będziemy potrzebowali do ugotowania ryżu:

1 szklanka suchego  ryżu (piszę o zwykłym białym)

2 szkalnki zimnej wody

2 łyżki masła klarowanego (jak nie macie może być zwykłe)

sól (tyle ile solicie sobie ryż)

I przystępujemy do pracy.

Bierzemy garnek i wsypujemy do niego ryż. Lekko prażymy go w garnku na wolnym ogniu, po jakiś 2-3 minutach dodajemy masełko, nadal grzejemy ryż mieszając tak długo aż masło się roztopi i połączy całkowicie z ryżem. Pamiętajcie o tym, że jak dodaliście zwykłe masło to musicie często mieszać i nie doporowadzić masła do „wrzenia” bo się Wam poprostu spali i cały ryż będziecie musieli wyrzucić do śmieci, nie będzie nadawał się do jedzenia. Spalone masło jest toksyczne dla naszego organizmu.

Dodajemy sól i nadal mieszamy. „Smażymy” go jakieś 3-5 minut na wolnym ogniu i dolewamy wody. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie, czekamy aż ryż zacznie się gotować i co jakiś czas mieszając, gotujemy około 10 minut. Sprawdzamy smak ryżu i jeśli zajdzie taka potrzeba to dosalamy aby uzyskać porządany smak. Odłączamy dopływ ciepła do garnka, zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na blat na kolejne 10 minut.

gotowanie ryżu irn

Tadam! Gotowe! Możemy zabierać się za pałaszowanie naszego ryżu.

Powiem Wam, że tak ugotowany ryż jest tak dobry, że nie potrzeba mu już nic innego, można go jeść samego. Poprostu jest tak pyszny!

Dostałam na odchodnę trochę tego pysznego ryżu i po powrocie do domu odpaliłam Palo Santo,  usiadłam w fotelu z miseczką ryżu w ręku i delektowałam się moim ulubionym zapachem i smakiem…

 A Wam życzę udanego gotowania i smacznego!

Do poczytania w kolejnym wpisie, hej! 🙂

Eos

ryż pantacja 1

 

Jedna myśl nt. „Jak ugotować wspaniały ryż?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *