kotlety jaglano jajecne1

Jaglano – jajeczne kotleciki

Hej hej Ludziska! 😀

tu ja  Wasza zwariowana Eos! Przybywam do Was z przepisem na kotleciki jaglano – jejeczne 😀 , które wprost uwielbiam 😀 . Robię je dość często dla siebie, jak i na ceremonię Masażu Mocy dla naszych kochanych gości.  Smażę je w wersji oplecionej płatkami orkiszowymi lub sezamem i zauważyłam, że w wersji z płatkami kotleciki smażą się nieco dłużej i są bardziej wysuszone, co mi troszkę przeszkadza wolę wersję z sezamem gdyż kotleciki są bardziej soczyste 😉 .

Będziemy potrzebować produkty:

ok 2 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej

5-6 jaj ugotowanych na twardo

1 pęczek natki pietruszki

1 mała puszka kukurydzy

2-3 łyżki siemienia lnianego

2-3 łyżki słonecznika łuskanego

2 surowe jaja

olej do smażenia

pieprz, sól, curry, imbir w proszku, papryka mielona wędzona, papryka mielona słodka, jak ktoś lubi ostrzejsze to może dodać papryki ostrej bądź chilli. Ja na ceremonię staram się nie robić ostrych potraw, choć sama bardzo lubię ostro przyprawione te kotleciki 🙂

Kaszę wrzucamy do miski, jaja kroimy w kostkę lub przeciskamy przez  specjalną kratkę do szatkowania jaj, dodajemy do kaszy. Pietruszkę siekamy drobno, wrzucamy do miski z kaszą,  kukurydzę odsączamy na sitku i także wrzucamy do masy.  Dodajemy jedno surowe jajko aby wszystko ze sobą skleić.  Dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy aby przyprawy się połaczyły ze wszytskimi składnikami. Odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki.

kotlet jajecno jaglany

Po tym czasie roztrzepujemy jajo w miseczce, na  talerz wrzucamy płatki orkiszowe ( ja miałam grube płatki i posiekałam je w blenderze) i na kolejny, sezam. W rękach formujemy kotleciki według uznania jeśli chodzi o wielkość 😉 moczymy w jajku, potem w płatkach

kotlety jaglano jajecne sezam

bądź sezamie i wrzucamy na rozgrzany tłuczsz na patelni. Widelcem rozgniatamy delikatnie aby się troszkę spłaszczył. Smażymy aż kotlety zaczną się rumienić z jedej i z drugiej strony.

kotlety jaglano jajecne1

Ściągamy z patelni i wykładamy na papier  aby pozbyć sie nadmiaru tłuszczu 🙂

Podajemy z surówką albo np. tak jak ja, z chłodnikiem 🙂

Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze i zdjęcia swoich potraw 🙂

Eos


 

2 myśli nt. „Jaglano – jajeczne kotleciki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *